Zawód cukiernik - kruche rogaliki jako przykład wyrobu ciastkarza
Data: 2023-10-11 • Kategoria: Ogólne informacje
W dniu 11 października uczniowie klasy I PSSPdP zapoznawali się z zawodem cukiernika, poznawali podstawowe czynności zawodowe, maszyny i urządzenia stosowane do wyrobów cukierniczych, poznali gotowe wyroby cukiernicze oraz dekorowanie sporządzonych produktów. Poznali stanowiska pracy związane z tą profesją: technolog cukierniczy, cukiernik, menager działu cukierniczego, pomocnik cukiernika, sprzedawca, ciastkarz, lodziarz, dekorator.
Na podsumowanie wiadomości, w części praktycznej, uczniowie przygotowali rogaliki na kruchym cieście z różanym nadzieniem. Podczas przygotowania wypieku, uczniowie wykazali się takimi umiejętnościami, które są przydatne w tej profesji to jest: talentem do pieczenia, rzetelnością, dokładnością, kreatywnością, dobrą organizacją czasu.
Cukiernicy często pracują w zespole, dlatego tak bardzo pożądana jest umiejętność współpracy w zespole oraz zamiłowanie do porządku, czym również wykazali się początkujący adepci tego zawodu. W tej profesji ważny jest wrodzony zmysł estetyczny, przydatny zwłaszcza przy wykańczaniu i dekorowaniu wypieków. Taką umiejętnością wykazali się uczniowie przy wykańczaniu swoich przepysznych prac. Im więcej wykonanych rogalików tym większa precyzja w ich wykończeniu.
Wśród uczniów rogaliki okazały się hitem. Po degustacji gości, rogaliki zostały również wysoko ocenione przez rodziców.
Kolejne zajęcia związane z kulinariami to radość nie tylko jedzenia ale i tworzenia.
Nauczyciel przysposobienia do pracy - Mariola Żebrowska