W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa PSSPdP
Data: 2022-01-26 • Kategoria: Ogólne informacje
W KUCHENNYM ZACISZU z uczniami oddziału klas II+IIIa Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy
Styczeń to czas karnawału, wobec tego uczniowie klasy II+IIIa PSSPdP przygotowali podczas zajęć kulinarnych wyśmienite karnawałowe faworki oraz wytrawne naleśniki.
KARNAWAŁOWE FAWORKI
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki zagniatamy.
2. Wyrabiamy jeszcze ciasto kilka minut.
3. Dzielimy ciasto na mniejsze placki i rozwałkowujemy je cienko na bibułkę (1mm).
4. kroimy nożem na paski: szerokość ok.4cm, długość ok. 10cm, nacinamy środek 2-3 cm i przez nacięty otwór przewijamy jedną część ciasta.
5. Rozgrzewamy olej na patelni lub w innym naczyniu dużą ilość około
4-5cm oleju w naczyniu.
- Kładziemy faworki i po około 1-2 minutach przewracamy je na drugą stronę.
- Wykładamy faworki, odsączamy na ręczniku papierowym.
- Wsypujemy cukier puder na sitko i posypuje faworki.
GOTOWE! Zjadamy ze smakiem.
WYTRAWNE NALEŚNIKI
Składniki:
- Mąka -3szklanki
- Jaja – 2sztuki
- Mleko- 2 szklanki
- Woda gazowana – 0,5 szklanki
- Szczypta soli
- Olej – 4 łyżki
- Plastry sera żółtego np. Gouda
- Parówki
- Ketchup
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem około 3minut, dodajemy mleko, wodę, mąkę, szczyptę soli. Wszystko miksujemy około 3- 5minut. Na koniec dodajemy olej około 4 łyżek stołowych. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dodajemy mleko lub wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią odrobinę oleju i rozprowadzamy równomiernie po patelni. Ciasto należy zamieszać i nabrać na chochlę, wlewamy na patelnię i czekamy, aż na wolnym ogniu podpiecze się naleśnik, następnie przewracamy naleśnik, kiedy zarumieni się zdejmujemy go z patelni. Po upieczeniu kilku naleśników, wypełniamy je nadzieniem. Rozkładamy pojedynczo naleśniki, smarujemy ketchupem, układamy plastry sera, potem parówkę na brzegu naleśnika, zwijamy ścisło naleśnik. Naleśniki układamy na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju i podgrzewamy, obracając naleśniki, tak żeby ser roztopił się, a naleśniki przyrumieniły.
SMACZNEGO!
Nauczyciel przysposobienia do pracy
Anna Kuczyńska