„Gastronomia moją pasją i szansą na zdrowie”

Data: 2021-03-12 • Kategoria: Ogólne informacje

Uczniowie klasy IIIb Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy w Pułtusku, w Specjalnym Ośrodku Szkolno- Wychowawczym im. Anny Karłowicz kontynuują realizację Programu działań integrujących uczniów Publicznej Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy ze środowiskiem lokalnym pod hasłem „Gastronomia moją pasją i szansą na zdrowie”.

W bieżącym roku szkolnym uczniowie poznali umiejętności niezbędne do pracy w gastronomii na zajęciach poprowadzonych przez Panią Joannę Czarnecką- pedagoga szkolnego. Z uwagi na obowiązujące obostrzenia z powodu pandemii Covid-19, unikając potencjalnego zagrożenia uczniowie w klasie utrwalali znajomość obsługi klienta przez kelnera. Stosując metody aktywizujące „Słoneczko” i „Dywanik pomysłów” uczniowie podawali zwroty grzecznościowe, których używa kelner podczas obsługi. Z rozsypanek wyrazowych układali wyrazy- umiejętności niezbędnych do pracy w gastronomii, które nakleili na brystol, tworząc plakat tematyczny.

Na kolejnym spotkaniu uczniowie zorganizowali między- klasowe warsztaty kulinarne pod hasłem: „Starsi zarażają młodszych pasją do gotowania” z uczniami z klasy IV+VI PSPS, na których dzielili się wiedzą na temat zdrowego odżywiania się oraz przygotowywali owocowe szaszłyki. Było kolorowo, zdrowo i pysznie!

Uczniowie zaangażowani w realizację działań przygotowywali na zajęciach z przysposobienia do pracy zdrową sałatkę z serem feta według instrukcji zawartych w podręczniku „MÓJ DOBRY ROK. PIERWSZE KROKI W KUCHNI. KSIĄŻKA KUCHARSKA”, wyd. PEWNY START”. Następnie wykorzystując scenki dramowe wcielali się w osobę kelnera ćwicząc umiejętności składania i wydawania zamówień.

Nauczyciel- Żaneta Tkaczyk